Afrontar el canvi

Facing the change

Una conversa amb Andrea Gronemeyer, directora de teatre per a joves Schauburg Theater für junges Publikum, Munic (Alemanya)

 

Continguts de la conferència

No hi ha res tan constant com el canvi.

En temps normals, els contextos de creació estan en canvi permanent. De vegades, però, (tal com ha succeït en l’actual pandèmia), aquest canvi es pot presentar en forma de crisi i hem de reaccionar-hi tan ràpidament com puguem. I malgrat estar tot sempre en moviment, no tots els progressos ens fan avançar.

Els infants i joves que estiguin creixent durant aquesta època s’estan posant a prova davant d’un món on els canvis se’ls presenten en acceleració contínua. Necessiten coratge per encarar coses noves i per superar la por a allò que és estrany. Si, des d’una edat primerenca, preparem els infants perquè aprenguin a obrir el cor, els sentits i la ment, els ajudarem a afrontar qualsevol desafiament social o natural futur. En aquest sentit, el teatre els pot ajudar a canviar de perspectiva: els farà pessigolles a les ments i animarà la seva imaginació perquè projecti una realitat diferent de la que estem vivint.

Què ha significat la pandèmia per a les arts en viu, concebudes durant segles com a mitjà de comunicació que requereix presència i actuació en directe? Com podem aprendre a no percebre el canvi com a víctimes passives, sinó com a agents actius que poden donar una altra forma a les arts? Com podem superar la por a la pèrdua i, alhora, aprofitar els punts d’inflexió, els reptes i les crisis per aconseguir una nova qualitat en les arts?

Per respondre tot això, l’economia, la filosofia i els mètodes de gestió del canvi adquiriran un paper cada vegada més important. D’això en parlarem amb Andrea Gronemeyer: de com les institucions culturals, les empreses teatrals i els artistes individuals han d’integrar eines de gestió del canvi per desenvolupar resiliència en els individus i garantir la viabilitat futura de les arts. Us convidem a participar en aquesta sessió en directe de debat i reflexió per Zoom.

Ponents

Andrea Gronemeyer: directora del Schauburg Theater für junges Publikum, el teatre per a públic jove de la ciutat de Munic (Alemanya). Allà hi dirigeix tres festivals anuals: el Kuckuck (festival adreçat a la primera infància), el Think Big! (festival internacional de dansa i teatre musical per a infants i joves) i el Wunder (festival internacional de titelles per a infants a partir de 4 anys).

Fins al 2017 Gronemeyer va formar part de la junta del Teatre Nacional de Mannheim, on va exercir de directora de la secció de teatre infantil i juvenil, Schnawwl. Al 2006 va fundar la Young Opera Mannheim, la cinquena divisió d’aquest mateix teatre.

Gràcies al suport de la Fundació Cultural de la República Federal d’Alemanya, Gronemeyer ha participat en diverses coproduccions internacionals juntament amb teatres de Bangalore (Índia) i Alexandria (Egipte). Abans d’establir-se a Mannheim, també va treballar al teatre Comedia Colonia a Colònia, primer com a directora i dramaturga i, més tard, com a directora artística i directora general.

Andrea Gronemeyer ha publicat els llibres Theater (Teatre), (1995/2005) i Film (Cinema) (1997) a l’editorial Dumont i és coeditora de l’antologia Kinder- und Jugendtheater in Deutschland: Perspektiven einer Theatersparte (Teatre infantil i juvenil a Alemanya: perspectives d’una branca teatral), (2009). Actualment és membre de la junta directiva de l’associació de teatres alemanys, la Deutscher Bühnenverein.

L’abril de 2017, Gronemeyer va rebre el Premi ASSITEJ, una menció especial pel seu impuls i compromís continuat dins del camp del teatre musical contemporani per a públic jove. El 2014, la seva producció Tanz Trommel (El tambor dansaire) va rebre el premi alemany DER FAUST com a Millor directora de teatre per a públic jove.

Informació pràctica

Aquesta conferència és accessible amb el codi vinculat a la inscripció/compra de:

  • V Encontre Internacional d’arts per a la primera infància (professionals)
  • Programa Mestres que es mouen
  • Programa Artistes que es mouen
  • Propostes artístiques en línia – familiar

La inscripció professional també dona accés a:
Live Q&A Session (Zoom)
Dia
: Divendres 20 de novembre
Hora: De 16:00 h a 16:30 h