La salut cultural: El despertar cultural i artístic en el vincle entre pares i fills

La Santé Culturelle: L’éveil culturel et artistique dans le lien parents enfant

Conferència a càrrec de Sophie Marinopoulos (França)

 

Continguts de la conferència

L’any 2018, l’exministra de Cultura de França, Françoise Nyssen, va proposar que les arts i la cultura s’integressin en la política ministerial francesa. Per fer-ho, va encarregar a la psicòloga i psicoanalista Sophie Marinopoulos un informe sobre el despertar artístic i cultural dels infants i joves a França. Marinopoulos va presentar l’informe el juny de 2019 al següent ministre de Cultura, Franck Riester.

En aquest informe, Marinopoulos advertia d’una gran desnutrició cultural i proposava 66 mesures per combatre-la. Hi abordava els objectius següents: fomentar un despertar cultural i una educació artística entre els infants de 0 a 3 anys, defensar la igualtat d’oportunitats, lluitar contra totes les formes de violència i preservar el desenvolupament psicoemocional dels infants.

Sophie Marinopoulos parteix de la idea que:

el nadó és un ésser complex i que viu immers en el llenguatge simbòlic i artístic que li és natural des del naixement: l’infant és un ballarí, cantaire, actor i artista espontani.

En aquesta conferència, Marinopoulos ens parlarà de la importància de nodrir els nostres infants culturalment (és a dir, no només físicament o materialment). Segons l’autora, aquesta nutrició és imprescindible per assolir una bona salut global dels infants, especialment en la primera etapa de creixement (dels 0 als 3 anys).

Amb el seu particular concepte de salut cultural, Marinopoulos fa una crida als responsables de tot el món perquè el despertar cultural a través de l’educació s’inscrigui dins dels drets humans i de l’infant i esdevingui, així, un indicador de riquesa.

Ponents

Sophie Marinopoulos: psicòloga i psicoanalista especialitzada en infància i família. És fundadora del Centre d’acollida solidària i d’escolta de les famílies Les Pâtes au Beurre (Pasta de mantega).

Ha publicat nombrosos llibres, com ara Dîtes-moi à quoi il joue je vous dirai comment il va (Explica’m a què juga i et diré com se sent) i Ecoutez-moi grandir (Escolta’m créixer). També és cofundadora de l’editorial Les Liens qui Libèrent (Llaços que alliberen).

Informació pràctica

Aquesta conferència és accessible amb el codi vinculat a la inscripció/compra de:

  • V Encontre Internacional d’arts per a la primera infància (professionals)
  • Programa Mestres que es mouen
  • Programa Artistes que es mouen
  • Propostes artístiques en línia – familiar

La inscripció professional també dona accés a:
Live Q&A Session (Zoom)
Dia
: Dissabte 21 de novembre
Hora: 17.00 h